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December 21, 2017 
 
Vicki J. Bejma 
Robinson & Clapham 
Attorneys At Law 
123 Dyer Street, 1st Floor, Suite 135 
Providence, Rhode Island 02903 
 
Re: Request for Advisory Opinion: Alternative Learning Plans for students  
       attending charter public schools and career and technical schools  
 
Dear Ms. Bejma: 
 
This letter is in response to your request for an advisory opinion asking for clarification 
on whether the LEA of residence or the charter school, mayoral academy1 or career and 
technical education (“CTE”) school that a student attends is responsible for: 
 

o determining whether a request for waiver of compulsory attendance and 

development of an alternative learning plan pursuant to Rhode Island 

Department of Elementary and Secondary Education’s (RIDE) 

“Implementation Requirements” of RIGL § 16-19-1(b) is appropriate; 

o granting a waiver and approving an alternative learning plan pursuant to 

RIGL. § 16-19-1(b); 

o monitoring compliance with the alternative learning plan. 

 
In considering this response to your questions, the Commissioner is authorized to make 
informal interpretations of school law.2 In this context, interpretations are based 
exclusively on the facts provided in the request and are non-binding in the event a 
dispute is subsequently brought for adjudication and the same, or substantially similar, 
issues are raised. 
 
Students attending public schools of “choice” (including charter public schools and out-of-
district CTE programs) have selected their specific school and program from an array of 
educational options. Such students would likely seek a waiver of attendance only when 
                                                           
1 Since “charter public schools” include mayoral academies under R.I.G.L. 16-77-2.1(4) subsequent references in 

this letter to charter public schools will include mayoral academies as well. 
2 RIGL § 16-60-6(9)(viii) 
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the obstacle to their regular attendance at school was due to extenuating circumstances. 
These circumstances should first be addressed through collaboration and problem-
solving by guidance counselors or similar staff at the public school of choice in 
conjunction with the student and his/her family, rather than submitting an application for 
waiver of compulsory attendance. Additionally, the “Implementation Requirements 
Compulsory Attendance Policy” (“Implementation Requirements”) developed by RIDE 
indicate that before an alternative learning plan (“ALP”) may be considered as an option 
for a student, all available in-school resources and supports should be provided and in-
school alternatives exhausted. Thus, it seems the factual situation described in the 
request would not arise often, and when it did, the public school of choice would 
implement and exhaust other solutions first. 
 
Your letter states that, according to the RIDE website, charter public schools and 
“career and technical schools” are LEAs “in their own right.” This statement is correct as 
to Rhode Island charter public schools but not for CTE “schools.”3 For CTE schools, the 
district is the LEA and the district operates a CTE program, whether located at a 
freestanding facility, at a comprehensive secondary school, or elsewhere. The following 
discussion clarifies LEA responsibilities for students seeking attendance waivers. 
 
RIGL § 16-19-1(b) does not distinguish between situations when a student seeking a 
waiver of attendance attends a charter public school or out-of-district CTE program and 
when a student attends a high school in the district of residence. The Implementation 
Requirements4 also do not make such a distinction. The Implementation Requirements 
set forth a sequence of steps to be followed at the school and district level when an ALP 
is requested. Your request focuses on the various steps involved in the process as 
follows: 

 
(1) (a) Responsibility for determining the appropriateness of a request for a 

waiver of compulsory attendance requirements:  
 
In accordance with the Implementation Requirements, the superintendent 
or chief administrator of the LEA that operates the public school of choice 
where the student is enrolled and attending would make the determination 
regarding the appropriateness of the waiver.  The superintendent or chief 
administrator of the LEA that operates the public school of choice may 
delegate responsibility to other staff (e.g., a guidance counselor) to inform 
his or her determination.   

 

                                                           
3 If you will provide me with the specific information as to where on the RIDE website career and technical schools 

are described as LEA’s in their own right, I will have this information corrected. 
4 A guidance document prepared by RIDE and updated August 1, 2013. 
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(b) Responsibility for development of an alternative learning plan: 
 
State law specifies that ALPs should be developed “in consultation with 
the pupil, a school guidance counselor, the school principal, and at least 
one parent or guardian of the pupil.” RIGL § 16-19-1(b)(2). This team 
responsible for development of the ALP should be composed of school 
staff from the public school of choice where the student is enrolled and 
attending.  

 
 

(2) Responsibility for granting a waiver of attendance and approving 
an alternative learning plan:  
 
Both statute and the Implementation Requirements designate the 
Superintendent as the individual who must approve the ALP and grant any 
waivers to the compulsory attendance requirement under RIGL § 16-19-
1(b). 
 
In the current context, the superintendent or chief administrator of the LEA 
that operates the public school of choice where the student is enrolled and 
attending would approve the waiver.   
 
For a student attending a CTE program that is under the control of a Local 
Education Agency (LEA): the superintendent or chief administrator of the 
LEA administering the CTE program reviews and approves (or 
disapproves) the plan. If approved, the superintendent or chief 
administrator grants a waiver of the compulsory attendance requirement. 
If the plan is not approved, the parent or guardian may appeal the decision 
to the school committee of the LEA administering the CTE program. If the 
parent disagrees with the ruling of the school committee, the parent may 
appeal the decision to the RI Department of Education. 
 
For a student attending a public charter school: Because charter public 
schools’ organization can vary, the superintendent or chief administrator 
of the charter  should be responsible for reviewing and approving or 
disapproving the proposed ALP. If approved, the superintendent or chief 
administrator grants a waiver of the compulsory attendance requirement. 
If the plan is not approved, the parent or guardian may appeal the decision 
to the charter school’s governing board. If the parent disagrees with the 
ruling of the charter school’s governing board, they may appeal the 
decision to the RI Department of Education. 
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(3) Responsibility for monitoring compliance with the alternative learning 

plan: 
 
In the current context, the superintendent or chief administrator of the LEA that 
operates the public school of choice where the student is enrolled and attending 
is responsible for monitoring compliance with the alternative learning plan.   
If those implementing the plan do not comply with the plan, or if it is 
unsuccessful, the superintendent or chief administrator of the LEA responsible 
for monitoring compliance with the alternative learning plan must take steps to 
enforce the compulsory attendance law or institute the protocols required for 
withdrawal under RIGL § 16-67.1-3. 
 

RIDE’s goal is to work with Rhode Island school staff and districts to ensure that all 
students graduate from high school prepared for postsecondary education, work, and life. 
For students who require a waiver of attendance and development of an ALP, we will 
work with school and district staff to ensure that such plans are successfully completed.  

 
Very Truly Yours, 

 
 
 

Ken Wagner, Ph.D. 
Commissioner of Education  
 
KW/crb  
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